Sourcen is een welbekend begrip onder recruiters. Zonder onze actieve zoektochten naar perfecte latente kandidaten zou iedereen blijven zitten waar -ie zit en waren vijftigjarige jubilea bij een werkgever niets nieuws geweest. In deze megablog gaan we wat dieper in op het begrip sourcing. We leggen we je uit wat het precies inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe zoekmachines, zoektermen en zoekmethodes te werk gaan. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de platforms waarop jij kunt sourcen en weet jij na het lezen van deze blog welke technieken en strategieën je kunt toepassen.
Wat is sourcing?
Sourcen is het actief benaderen van kandidaten via bijvoorbeeld LinkedIn, om jouw vacature te vullen. Je bereikt op deze manier voornamelijk latente kandidaten.
Deze professionals zijn niet per se op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar zijn er natuurlijk niet van op de hoogte dat jij de perfecte baan voor hen in petto hebt.
Sourcen gaat een stapje verder dan alleen op zoek gaan naar kandidaten. Moderne recruiters werken met een uitgedachte sourcing strategie, die weer uit een aantal verschillende stappen bestaat:
Analyseren
Je analyseert de vacature en de organisatie zelf om zo jouw USPs te kunnen identificeren.
Scannen
Je scant de arbeidsmarkt, de concurrenten, en noteert de kenmerken van personen bij wie je een hogere kans van slagen hebt.
Plannen
Je definieert je zoekstrategie en recruitmentproces, en stelt vervolgens een planning op.
Sourcen
Je gaat op zoek naar interessante kandidaten en gaat de dialoog met ze aan.
Beoordelen
Je maakt een beoordeling per kandidaat die op jouw vacature ingaat.
Recruiten
Je voegt de kandidaten die de beste kans van slagen hebben toe aan jouw ATS en je recruitmentproces.
Voor- en nadelen
+ Met sourcen bereik je latente kandidaten
+ Sourcen vergroot je kans op een perfecte match aanzienlijk
+ Eenvoudig kandidaten vooraf screenen
– Je moet er de nodige tijd en moeite in steken
– De sourcer in kwestie moet een brede kennis hebben van het vak
– Het is helaas niet het leukste werkje van de week.
Alles over zoekmachines, zoektermen en zoekmethodes
Zoals hierboven al even kort is benoemd, neemt sourcen een groot gedeelte van het recruitmentproces in beslag. We doen het allemaal, maar wie weet er nu echt de ins en outs? Hoe werken zoekmachines?
Wat gebeurt er wanneer je een zoekwoord invult bij zoekmachines? Wat houdt een zoekterm eigenlijk in en wat voor soorten data vind je allemaal op het wereldwijde web?
Google en andere zoekmachines
Stel je eens voor dat we daadwerkelijk met kaart en kompas op pad moeten gaan, of écht centen moeten besteden aan een vliegticket om de Machu Picchu te bezoeken. Ik moet er niet aan denken.
Dit alles kan tegenwoordig ook allemaal via Google Maps of Google Earth, onderdeel van de grootste zoekmachine ter wereld: Google.
Deze zoekmachine past een complex algoritme toe om te bepalen welke webpagina’s het beste aansluiten op jouw zoekvraag, om zo de zoekresultaten te rangschikken.
Hoe dit algoritme precies werkt?
Geen idee, want Google ziet hun algoritme als een staatsgeheim. Wat we wel weten, is dat de technologie van Google enorm voor loopt op alle ontwikkelingen.
Wanneer jij een zoekterm invoert, scannen zogenoemde ‘spiders’ of ‘bots’ supersnel alle pagina’s op bruikbare inhoud. Dit noemt men ‘crawling’.
Tijdens het crawlen maakt de spider een kopie van de pagina en voegt hij de URL aan de zoekindex toe. Hierbij wordt niet alleen de platte tekst van de pagina, maar ook paginatitels, inhoud, trefwoorden, links en afbeeldingen meegenomen.
Vervolgens indexeert de spider de pagina en vergelijkt ‘m met andere pagina’s op basis van relevantie.
PageRank, een ander complex algoritme dat de kwaliteit van pagina’s beoordeelt, bepaalt de volgorde. Aspecten die de ranking van een pagina vergroten zijn bijvoorbeeld relevante links naar een webpagina.
Zoekwoorden en zoektermen
Met zoekwoorden bepaal je welke zoekopdrachten weergeven worden in je zoekresultaten door Google (of een andere zoekmachine).
Breed zoeken zorgt ervoor dat alle zoekresultaten getoond worden. Je kunt ook uitsluitingszoekwoorden toevoegen om zoekresultaten uit te sluiten (logisch) die niet gerelateerd zijn aan je zoekopdracht.
Dit doe je door een minteken voor je zoekopdracht te plaatsen. Daarnaast kan je een modifier (een veranderingsfactor) gebruiken voor breed zoeken, met behulp van een plusteken.
Dit zorgt ervoor dat sterk gelijkende resultaten ook getoond worden. Een zoekterm is de exacte zoekopdracht die een gebruiker in typt, dit is dus specifieker dan een zoekwoord.
In plaats van ‘schilder’ wordt hier bijvoorbeeld ‘schilder dringend nodig Amsterdam’ ingevoerd. Zo sluit je andere schilders, uit bijvoorbeeld Breda, uit.
Gepersonaliseerde zoekresultaten
Simpelweg een match maken met je zoekwoorden is voor zoekmachines ook verleden tijd. Tegenwoordig kijkt de zoekmachine ook naar ranking signals zoals mobiel-vriendelijkheid, social signalen vanaf sociale media-accounts en de te indexeren content. Daarnaast wordt je zoekgeschiedenis opgeslagen, dus neemt de zoekmachine voorheen bekeken pagina’s ook mee in de ranking.
Structured data
Dit houdt het behapbaar maken van content voor zoekmachines in. Een stukje code is toegevoegd aan de content, waardoor duidelijk is dat de content bijvoorbeeld over een adres of telefoonnummer gaat.
Ook kunnen onderlinge relaties toegevoegd worden. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines meer weten over de content en dat de zoekresultaten ook anders gepresenteerd worden. Desbetreffende zoekmachines creëren zo rich snippets.
Dit zijn de tekstregels die worden getoond onder de titel voor een zoekresultaat in Google. Hierdoor kwalificeren zoekmachines informatie beter.
Natural Language Processing
Het begrijpen van mensentaal is niet meer enkel voor ons weggelegd. Ook computers zijn vandaag de dag in staat om ons te begrijpen door middel van Natural Language Processing.
Dit wordt gedaan door computerwetenschap, kunstmatige intelligentie en computationele linguïstiek toe te passen. Zo kan een computer ook menselijke taal produceren, om de kloof tussen mens en digitale data kleiner te maken.
Computers zijn alleen nog niet in staat om dialecten, slang en sociale context te herkennen. I don’t blame them, ik versta er namelijk ook vrij weinig van als iemand Fries tegen me praat.
Semantic Search
Met semantic search zoek je met betekenis. De zoekmachines proberen dan ook om een zoekresultaat te weergeven aan de hand van de betekenis van je zoekwoord, niet alleen het zoekwoord zelf. Zo doet de computer een poging om natuurlijk menselijk taalgebruik te begrijpen.
Alle platforms om te sourcen
De tijd van vacatures omcirkelen met een half werkende markeerstift in de krant is (gelukkig) voorbij. Momenteel zitten we met het tegenovergestelde: de bodem van de vijver van platforms voor sourcing is niet eens meer te traceren.
We snappen dan ook dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat er behoefte is aan een helder overzicht, met daarin een paar van de (volgens ons) beste platformen.
Hiermee kan je proactief zoeken naar potentiële kandidaten met de juiste informatie en data. Lucky for you, hebben wij ‘m samengesteld!
Jobboard
De letterlijke vertaling van ‘jobboard’ is, jawel, een banenbord. Dit zeg ik niet omdat ik twijfel aan de kwaliteit van jullie Engelse vocabulaire, maar om te verduidelijken dat een jobboard wordt gebruikt om vacatures aan het juiste publiek te tonen.
Meerdere organisaties hebben hun eigen jobboard gecreëerd gezien ze op deze manier de juiste kandidaten kunnen vinden voor de vacatures binnen hun bedrijf. Een voorbeeldje: de overheid publiceerde jobboards vanuit het UWV.
Monsterboard
Monsterboard.nl is sinds 1998 actief in Nederland en binnen een mum van tijd uitgegroeid tot de grootste vacaturesite van de Lage Landen.
Het volledige carrièreplatform helpt werkzoekenden aan banen, werkgevers aan werknemers en is inmiddels marktleider op het gebied van online recruitment.
Intermediair
Wat begon als een gratis maandblad, is inmiddels uitgegroeid tot het grootste digitale weekblad van Nederland. Hier kan je personeelsadvertenties voor hoogopgeleiden en kwalitatieve redactionele artikelen vinden.
Intermediair speelt hierbij in op de veranderingen in de markt en houdt rekening met innovatie.
Freelancer.nl
Op Freelancer.nl kun je gratis je zoekopdracht (naar een freelancer, aber natürlich) plaatsen. Je krijgt binnen een dag gemiddeld acht reacties en ontvangt vervolgens profielen met CV, portfolio en referenties. Zo vind je direct de juiste freelancer voor je job.
Nationale Vacaturebank (NVB)
Enorm toevallig: wij zijn vanaf 27 april een samenwerking aan gegaan met deze knaller. Het gigantische bereik van NVB (ruim een miljoen) zorgt ervoor dat je de juiste professionals te pakken krijgt.
Je kan de database van NVB uitproberen alvorens je besluit of er genoeg relevante professionals voor jou te vinden zijn. Hierna betaal je 299 euro per vijftig profielen.
Werk.nl
Ha, toevallig. Nog één van onze samenwerkingen: Werk.nl. De vacaturesite van de UWV toont je alle werkloze mensen van de Lage Landen.
Zij helpen hen met het vinden van een nieuwe baan, terwijl de werkzoekenden (onder bepaalde voorwaarden) een uitkering krijgen. Werkgevers kunnen hun vacatures hier gratis plaatsen.
Talentbin
Dit is een grote database gevuld met passieve kandidaten. Je zoekt hier voornamelijk met boolean search en via social media recruiting. Talentbin voorziet je ook van genoeg informatie, zoals bijvoorbeeld hun social media-accounts, zodat kandidaten contacteren een eitje is.
HiringSolved
HiringSolved vindt kandidaten van over de hele wereld en kan zoeken in elke mogelijke taal (mocht je die talenknobbel toch nog ergens vinden). Het platform biedt je ook de mogelijkheid om per ‘voorbeeldkandidaat’ te zoeken.
Voer je ideale kandidaat in en de database vindt iemand van precies hetzelfde kaliber voor je.
GitHub en StackOverflow
Beide platforms brengen alle ontwikkelaars tezamen. GitHub is een verzameling van codes, die je kunt gebruiken om zo developers te vinden die hun steentje bij willen dragen aan een project.
StackOverflow is een site waar technische talenten hun vragen kunnen stellen en elkaar van antwoorden kunnen voorzien.
Zo bieden programmeurs en ontwikkelaars elkaar oplossingen voor dingen waar zij tegenaan lopen. Wanneer je de platforms gebruikt, kan je kandidaten ook gemakkelijk contacteren.
Behance
We pakken er ook even een internationaal platform bij. Behance heeft een hoeveelheid gebruikers die ongeveer gelijk staat aan de inwoners van ons kleine kikkerlandje (15 miljoen). Met dit platform kan je persoonlijke portfolio’s beoordelen, om op deze efficiënte manier de juiste creatieveling te vinden.
Goh. Deze is bijna te voor de hand liggend om te benoemen, maar toch net niet. De eeuwigdurende strijd van zoekmachinemarketing is ook aan de gang onder sourcingplatforms.
Met als resultaat: de grootste online zoekmachine ter wereld kan je letterlijk elk CV van professionals bieden. Google kan je ook persoonlijke websites laten zien en je hebt de mogelijkheid om X-Ray search toe te passen.
Nogmaals, goh. Wij zijn ervan op de hoogte dat recruiters en headhunters LinkedIn al sinds 5 mei 2003 gebruiken om de perfecte kandidaat te vinden.
Wat er dan toch zo belangrijk aan is om LinkedIn in deze lijst te benoemen?
Omdat je, door dit platform te gebruiken, bezig bent met een pro-actieve strategie, sterke talentpools bouwt en je connecties warm houdt.
Kandidaten vertrouwen eerder iemand waarmee ze gemeenschappelijke connecties hebben en een groot LinkedIn-netwerk kan jouw SEO goed doen.
Sourcingtechnieken
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben persoonlijk ontzettend blij dat ik zoekmachines als Google tot mijn beschikking heb.
Dit haalt natuurlijk niet weg dat ik nog steeds in staat ben om te verdwalen met Google Maps, of bepaalde dingen nog steeds als onvindbaar acht.
Het schrijven van deze blog heeft mij ook nieuwe inzichten gebracht, zowel op recruitmentvlak als in andere segmenten. Want op welke manieren kan je nou eigenlijk zoeken?
Wij leggen je graag even uit wat zoektechnieken als Boolean Search, X-ray search en inbound sourcing inhouden.
Boolean Search
Wanneer je actief sourcet naar het juiste talent is gebruik maken van Boolean Search essentieel. Dit is een zoektechniek waarbij je keywords combineert met zogenaamde ‘operators’ met als doel relevante resultaten te verkrijgen.
Op deze manier wordt de zoektocht iets gemakkelijker en vind je kandidaten die je met een simpele zoekopdracht op Google niet zou vinden. In conclusion, je geeft de zoekmachine specifieke informatie over waar je naar op zoek bent.
Zo kun je ‘AND’ gebruiken wanneer je op zoek bent naar meerdere keywords en OR als je één van de twee in je zoekresultaten wil terugzien.
Puntjes van oplettendheid
Hiervoor is het wel belangrijk om te weten waar je precies naar zoekt. Belangrijke aspecten om hierbij in je achterhoofd te houden zijn regio, ervaring, activiteiten en titels van de professional die je zoekt.
Daarnaast zijn de relatief makkelijke en generieke Boolean search strings voor anderen ook vrij makkelijk te vinden, hier is dus meer competitie te vinden.
De moeilijkere profielen kunnen zelfs beter bij jouw functie passen, dus probeer deze professionals te traceren!
Gebruik de juiste benamingen voor een functie en kijk bij elke stap kritisch naar je resultaten. Ten slotte is het van belang dat je weet dat niet alle profielen volledig of up-to-date zijn.
Wat je hiertegen kunt doen?
Je kunt je zoekopdracht bijvoorbeeld minder specifiek maken, of benader die bijna-perfect-maar-toch-net-niet-kandidaat. Wie weet is hij of zij wel perfect!
X-Ray Search
Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Dit moet de bedenker van het woord X-Ray search gedacht hebben, want in feite betekent het niets anders dan zoekmachines als Google of Bing als online database gebruiken om informatie te vinden over kandidaten.
Je plaatst een zoekopdracht middels een zoekstring en zoekt zo naar resultaten van een specifieke website die normaliter moeilijk te doorzoeken is.
Doe dit door site:naamvanwebsite en vervolgens je Boolean searchstring in te voeren. Bonus: dit kan op elke website, mits de pagina’s geïndexeerd mogen worden.
Houd er wel rekening mee dat elke zoekmachine anders reageert op X-Ray en daarnaast resultaten ook verschillend rangschikt.
Inbound sourcing
Feitelijk vallen de twee zoekmethoden die we hierboven hebben benoemd onder outbound sourcing. Wanneer jij gevonden wordt door kandidaten, wordt het inbound sourcing genoemd.
Je moet hiervoor je bereik vergroten om op deze manier alle actieve zoekers te vinden. Let wel: passieve zoekers horen bij deze methode niet bij je doelgroep.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door het creëren van een goede website of werken bij-pagina, of door referral recruitment. Hierbij gebruik je het netwerk van je medewerkers.
In andere woorden: jouw trotse medewerkers zorgen ervoor dat je nieuwe sollicitanten ontvangt.
Expert tips voor je Boolean zoektocht
Boolean Search leren is voor iedereen weggelegd, het kan moeilijk geschaard worden onder ‘rocket science’. Wil je er echter alles uithalen, zul je hier toch net iets meer aandacht en tijd aan moeten besteden.
Goede searches zijn namelijk goed omdat er veel tijd in gestoken is. Reguliere operators zoals AND, OR of NOT zijn bijvoorbeeld bij bijna elke recruiter bekend.
Hieronder hebben we meerdere tips staan die jouw Boolean-game naar een hoger level zullen tillen.
Mocht jij een Master in Boolean Arts willen behalen en je concurrentie verslaan, lees dan onderstaande tips even door!
Bereid je Boolean search strings voor
Dit is een vrij belangrijke. Je search strings kunnen namelijk ontzettend lang worden en als je dan een ‘(‘ of een ” vergeet, vind je deze nooit meer terug.
Het resultaat?
De verkeerde resultaten. In Word kan je dit van tevoren checken en kan je deze waar nodig nog deel voor deel aanpassen. Vervolgens hoef je hem dus alleen nog te kopiëren en in LinkedIn te plakken. Simple as that!
Gebruik zoveel mogelijk synoniemen
Puntje één is het gebruiken van ontzettend veel synoniemen. Dan hebben we het niet alleen over functietitels, we gaan verder.
Wanneer je iemand zoekt die een HBO-opleiding heeft afgerond, zoek dan ook naar ‘Hogeschool’ en ‘bachelor’ en ook voor skills geldt, hoe meer synoniemen hoe beter. Zo krijg je meerdere resultaten en loop je niet de kans die ene perfecte kandidaat te missen.
Afkortingen en non-taalfanaten
Helaas is niet iedereen zo goed in het op de juiste (grammaticale) manier beschrijven van bijvoorbeeld functietitels.
Hierdoor ben je gedwongen om er rekening mee te houden dat ‘project manager’ ook aan elkaar geschreven kan worden, of als proj. man., of simpelweg als PM.
Sommige kandidaten doen dit zelfs expres, om te voorkomen dat ze constant gebombardeerd worden door recruiters. Holy grail dus! Nu hoef je er enkel voor te zorgen dat jij niet onder de groep ‘vervelende’ recruiters wordt geschaard.
Gebruik je eerste searches als inspiratie
Wat je ook kunt doen is beginnen met een boolean string om te zoeken naar synoniemen die je zelf nog niet had bedacht. Kijk eens de eerste resultaten door en speur naar keywords die je zelf nog niet had bedacht. Voeg ze toe aan je Boolean en vul deze aan. Nogmaals, hoe meer synoniemen hoe beter.
Niet iedereen heeft een volledig profiel
We got the message, jij bent op zoek naar de perfecte kandidaat. Ook de perfecte kandidaat kan vergeten om zijn of haar profiel accuraat en compleet in te vullen.
Sterker nog, de beste kandidaten zijn misschien wel helemaal niet met LinkedIn bezig en plaatsen hier nauwelijks iets op.
Een slecht/leeg profiel staat niet gelijk aan een slechte kandidaat, dus als jij je concurrentie wil overstijgen, moet je ook rekening houden met niet-piekfijne profielen. Aan de slag dus.
Zoek verder dan ‘de’ 1000 kandidaten
Zoals je wellicht al weet, kan je met een LinkedIn search maar duizend kandidaten zien. Wij hebben echter een trucje gevonden om toch inzicht te krijgen in meer kandidaten.
Gebruik meerdere searches, die elkaar uitsluiten. Om even een voorbeeld te noemen: wanneer je moet filteren op locatie, begin dan in het Zuiden en beweeg je met behulp van zoektermen steeds verder naar het Noorden van het land.
Zo doe je dezelfde search steeds opnieuw, maar krijg je steeds nieuwe resultaten. Meer dan 1000 dus.
Het belangrijkste is dat je bereid bent om de duizend resultaten ook stuk voor stuk in acht te nemen. Iets in de trant van ‘de aanhouder wint’. Bekijk ze dan ook allemaal als je beter wil zijn dan al je concollega’s!
Zoek niet alleen op LinkedIn
De meeste recruiters gebruiken Boolean search strings alleen op LinkedIn. Hartstikke handig, maar Boolean werkt ook op andere zoekmachines/platforms enorm goed.
Probeer je zoektocht bijvoorbeeld eens op Google voort te zetten. Het punt dat we hieronder bespreken heeft een gigantische invloed op je zoektocht op alle platforms, dus lees vooral verder!
Secret Operators
De reguliere operators kennen we nu wel een keer. Naast desbetreffende ‘normale’ operators heb je echter ook nog meer digitale organisatoren die je zoekopdracht vergemakkelijken en verbreden.
Inurl: kun je invoeren bij je zoekopdracht wanneer je bepaalde zoektermen terug wil vinden in een URL. Enkel de woorden die je na Inurl: intikt zul je dus als zoekresultaat vinden.
Verder hebben we ook nog Intext:, waarmee je zoekresultaten vindt die je zoekterm in de paginacontent hebben staan.
Daarnaast kan je Intitle: gebruiken wanneer je bepaalde zoekwoorden of termen in de titel terug wil zien. Site: geeft je de mogelijkheid om resultaten te limiteren tot bepaalde websites.
Als laatste hebben we filetype: in de aanbieding. Wanneer je deze verwerkt in je zoekopdracht zul je alleen bepaalde documenten terugvinden.
Dit is bijvoorbeeld handig bij het zoeken naar een CV, die vaak in PDF of DOCX-bestand zijn opgeslagen. Zo kan je op enkele bestanden filteren.
Sourcing strategie
Jullie, als recruiters, wringen je in allerlei bochten om vacatures te vullen en de perfecte kandidaat aan te dragen. Dagelijks bezig zijn met deze langdurige zoektocht kan af en toe te veel worden of te veel tijd kosten.
In de tekst hieronder gaan we je aan alle sourcing strategieën introduceren zodat je, aan het eind van de rit, de beste kunt selecteren. Met de juiste strategie kun jij jezelf namelijk tijd, moeite en een hoop gestress besparen!
Ad Hoc
Maandagochtend, kwart over acht. Je hebt net je planning op orde en je eerste bakkie koffie achter de kiezen, wanneer je wordt gebeld door bedrijf X. Of je even een kandidaat voor ze wil vinden voor een onmogelijke functie, voor vandaag half zes.
Fijn! Dat wordt weer een dag vol LinkedIn, belletjes en vierkante ogen van het sourcen.
Door ad hoc sourcen heb jij namelijk én verhoogde kans op stress door hoge werkdruk en heb je hoogstwaarschijnlijk minder tijd (en zin) om andere dingen op de juiste manier op te pakken.
Daarnaast is er weinig tijd om passief werkzoekenden pro-actief te contacteren, terwijl deze kandidaten wellicht veel beter bij je zoekopdracht passen.
Ook kom je bij ad hoc sourcen vaak tijd tekort om gepast contact te onderhouden met de hiring manager en kan je niet op de juiste wijze reageren op kandidaten doordat je onvoorbereid bent.
Deze bezigheid, Ad Hoc-sourcen, komt gelukkig niet heel veel meer voor. Wel hebben we hieronder enkele tips om je te helpen om deze situatie te voorkomen in de toekomst.
Talent Pooling
Talentenvijvers. Het idee van talent pooling is het op voorhand creëren van een digitale plek waar al je beste kandidaten samen in staan.
Van tevoren schat je in welke vacatures vrij zullen komen en hier zoek je vervolgens de grootste kanshebbers bij. Met zo’n talentpool verzeker jij jezelf van goed talent en heb je ze te allen tijde bij de hand.
Vooral in deze schaarse arbeidsmarkt kunnen werknemers zo’n goede talentpool waarderen. Je zorgt er dus voor dat je van tevoren goede kanshebbers selecteert voor vacatures waarvan jij denkt dat ze in de nabije toekomst vrijkomen.
Op deze manier kan je een perfecte match garanderen.
Met een talentpool creëer je commitment bij de kandidaten, hebt consistent contact met ze en beïnvloedt zo de candidate journey op een positieve manier.
Bonus: de time per hire neemt ook nog eens af! Je kunt je talentpool ter promotie delen op social media en het delen van updates kan geautomatiseerd worden met een ATS-systeem.
Talent mapping
Ook kan je ervoor kiezen een talent map te creëren. Talentmaps geven aan welke talenten je in huis hebt, nog nodig hebt en hoe je hun capabiliteiten verder kunt ontwikkelen.
Talentmaps worden over het algemeen vaak gebruikt om HR-scenario’s te doorlichten en beslissingen te nemen binnen het Human Resource-proces.
Je kunt talentmaps echter ook goed gebruiken in het recruitmentproces, gezien je op deze manier de juiste knappe koppen in kaart brengt en binnen haalt.
Hoe je dit aanpakt? Belicht ten eerste de organisatiedoelen van het bedrijf even. Ga vervolgens bij jezelf na welke talenten jij nodig hebt om deze doelen te bereiken en maak talenten op deze manier (data)visueel inzichtelijk.
Zo kun je inzoomen op individuele kenmerken van kanshebbers en zie je direct waar je welk talent kunt inzetten.
Wil je voor een goede candidate experience, maar ook voor een goede employee experience zorgen? Ga dan eens in gesprek met huidige werknemers en kijk waar hun behoeftes liggen.
Nice! Maar waar begin ik nu?
Zo. Je bent inmiddels voorzien van genoeg informatie, maar wat ga je nu precies doen? Om aan de slag te kunnen gaan is het handig om je huidige situatie te analyseren.
Heb jij genoeg tijd en financiële middelen om dingen als Boolean en X-Ray search dagelijks toe te passen om bij de perfecte kandidaat uit te komen?
If not, geen probleem. Automatiseren is ook altijd een oplossing. Met onze tool bijvoorbeeld ;). Met onze software vind je, zonder enige moeite, genoeg gescreende kandidaten voor je vacature.
Heb je er wel genoeg tijd voor? Probeer je dan zoveel mogelijk te verdiepen in alle informatie omtrent het sourcing-proces. Hier kan je natuurlijk bovenstaande tekst voor gebruiken.
Kom erachter hoe jij bepaalde zoekmachine(s) het beste kunt gebruiken en welke zoektermen werken voor de door jou gekozen zoekmachine(s) of platforms.
Daarna is het van belang om een zoekmethode te kiezen: wil je Boolean of X-Ray toepassen? Of toch een andere methode? Ten slotte ligt de focus op je zoektocht en hoe (en met welke strategie) je deze wil vormgeven. Wil je van tevoren aan het werk gaan of toch Ad Hoc sourcen?
Dé vijf tips voor het groentje in sourcing
1. Actief zoeken
Ik hoor je al denken: “no shit, Sherlock. Dat doe ik toch al?” Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, maar het vinden en benaderen van latent werkzoekenden is een vak an sich.
Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste arbeidsmarktstrategie hebt, en in bezit bent van bijvoorbeeld de juiste recruitmentwebsite, online marketing en (sociale) media.
Ook moet je bij het werven weten wat je uiteindelijk wil vinden. Let erop dat je de perfecte kandidaat goed in beeld hebt, of maak een persona. Hierin staan alle criteria, certificaten en must-haves van je kandidaat in optima forma.
Gevonden? Ga dan eens een informeel gesprek aan in plaats van het gebruikelijke officiële interview, of maak gebruik van social media. Ik kwam bijvoorbeeld binnen door een appje te sturen naar Stan, hartstikke innovatief en informeel en dus fijner voor de kandidaat!
2. Vraag peer profiles op
Wat dat zijn? Dat gaan we je even haarfijn uitleggen. Wanneer je je werknemers, als organisatie zijnde, met elkaar vergelijkt kom je tot een hoop verschillen en overeenkomsten.
Dit maakt het gemakkelijker om een ‘perfecte’ kandidaat te schetsen. Hoe je dat doet? Pak de meest voorbeeldige werknemer en bekijk zijn of haar LinkedIn-connecties eens.
Hier kan je ofwel de volgende kandidaat, of nieuwe skills voor je search vinden waardoor je je searches sneller gericht maakt.
3. That personal sourcing touch
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat berichten van recruiters op LinkedIn vrij vaak voorbijkomen. Om te voorkomen dat je op deze grote stapel terecht komt, is het belangrijk om je eerste bericht zo memorabel mogelijk te maken.
Wees persoonlijk in je bericht (geen beste mevrouw, maar dag fantastische techneut) en houd ondertussen vast aan je doelgroep en je eigen stijl.
Leg daarnaast de focus op de groei en ontwikkeling die jij kunt bieden voor de kandidaat. What’s in it for them.
4. Feedback, adjust, sourcen maar!
Wanneer je een kandidaat hebt benaderd en het liefst al binnen hebt gehengeld, kun je hem of haar vragen om feedback te geven op je benadering.
Wie kan het namelijk beter beoordelen dan zij? Zo kan je inzicht krijgen in de kwaliteit van je aanpak, de kandidatenmarkt en je vacatures.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je vervolgens iets met die feedback doet, om je proces en je recruitment team te optimaliseren. Maar dan is het straks wel perfect!
5. Voorkom tunnelvisie
Het is van belang dat je bij elke zoekopdracht die je doet, opnieuw informatie invoert. Je kan namelijk niet eeuwig op hetzelfde succes meeliften (die ene zoekopdracht die toentertijd zo goed ging).
Af en toe wisselen van platform is ook een goede, gezien je anders constant dezelfde kandidaten als zoekresultaten krijgt.
Houd je spelling en gramatica (zie je ‘m?) in de gaten, omdat je bij het kleinste typfoutje, een spatie of punt al andere resultaten ontvangt. Sla je searchstrings niet op, gezien je anders een tunnelvisie creëert.