Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

5 voorbeelden van de perfecte personeelsadvertentie

Profielfoto Stan
Stan Zeehandelaar
January 31, 2024

Het schrijven van een goede personeelsadvertentie of vacature is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je echt wilt opvallen tussen al die andere vacatures. Er zijn er namelijk nogal wat. Hier lees je alles over hoe jij een goede personeelsadvertentie kan opzetten. Van hoe je opvalt met je vacature tot wat je écht niet mag toevoegen. Ook geven we je 5 voorbeelden van goede personeelsadvertenties, zodat jij na het lezen gelijk aan de slag kunt met het opstellen van jouw nieuwe advertenties. Lekker praktijkgericht, dus.

Wat is een personeelsadvertentie of vacature precies?

Een vacature is een openstaande positie binnen een organisatie. Deze geeft inzicht in de taken, verantwoordelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Een personeelsadvertentie wordt ingezet door de werkgever om de vacature te promoten en zo kandidaten te werven.

Het inzetten van een personeelsadvertentie hoeft niet altijd betaald te zijn. Zo zijn er veel gratis jobboards die je kunt inzetten en je kunt natuurlijk ook jouw eigen kanalen gebruiken.


Toch kan het inzetten van een betaalde jobboard veel extra mogelijkheden met zich meebrengen. Zo heb je meer invloed op de specifieke doelgroep die je wilt bereiken en vind je vaak sneller en effectiever kandidaten.


De afweging tussen een betaalde en onbetaalde personeelsadvertentie hangt dan ook sterk af van de beschikbare resources en de urgentie van het opvullen van de vacature.

Je doet er goed aan over de volgende 3 punten na te denken bij het maken van de afweging om wel of geen betaalde personeelsadvertentie in te zetten:

Budget

Is er voldoende budget voor een betaalde personeelsadvertentie?

Doelgroep

Hoe specifiek is de doelgroep voor de vacature en hoe moeilijk zijn deze te bereiken?

Snelheid

Wat is de urgentie van het opvullen van de vacature?

Hoe maak je een goede personeelsadvertentie?

Je maakt maar één eerste indruk en het kan heel goed zijn dat jouw personeelsadvertentie het eerste contactmoment is voor de kandidaat. Een goede eerste indruk is uiteraard van groot belang en begint in dit geval bij een duidelijke en opvallende functienaam.

Zorg dus dat je opvalt en voorkom het gebruik van standaard jargon, termen en teksten die jouw organisatie op een vage wijze omschrijven.

Job Value Proposition

Heb je als organisatie al een sterke job value proposition, die het werken bij jouw organisatie onderscheidend maakt ten opzichte van je concurrenten?

Als je antwoord ‘nee’ is, is het zeker tijd om daarover na te denken en deze toe te voegen aan je vacatures en ‘werken bij’ pagina.

Dit draagt niet alleen bij aan de effectiviteit van jouw vacature, maar ook aan jouw employer brand.

Transparantie

Sollicitanten zijn op zoek naar concrete en betrouwbare informatie. Wees eerlijk over waar je als organisatie naar op zoek bent, hoeveel ervaring vereist is en wat jij als organisatie te bieden hebt.

Denk na over de volgende punten:

  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Werksfeer
  • Doorgroeimogelijkheden

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Salaris speelt wel degelijk een grote rol bij de sollicitant. Geef een duidelijke range die kandidaten kunnen verwachten als zij starten en leg uit waarop dit salaris gebaseerd is.

Wist je dat er sinds kort een nieuwe Europese richtlijn is over het vermelden van een salarisindicatie? Het is overigens niet verplicht om dit op te nemen in de vacaturetekst.

Werksfeer

Geef een inzage in de sfeer die iemand kan verwachten.
Nogmaals, vermijd clichés en standaardzinnen! Je kan hier ook meer vertellen over de structuur van het team. Met wie werk je veel samen binnen de rol? Wie zijn je belangrijkste contacten?

Doorgroeimogelijkheden

Biedt de rol mogelijkheden om door te groeien of zijn er zelfs opleidingsmogelijkheden die in de arbeidsvoorwaarden staan?

Vermeld dit zeker bij de vacature! Een carriere is nou eenmaal een loopbaan van doorlopende groei.

Houd met deze krappe arbeidsmarkt in gedachten dat je de drempel om te solliciteren liever net iets te laag dan te hoog hebt. Maak dus geen ellenlange lijst met functievereisten.

Overige tips voor het opstellen van een goede vacature

  1. Wees duidelijk: Zorg ervoor dat je in de advertentie duidelijk beschrijft wat de functie inhoudt en welke vaardigheden en ervaring vereist zijn. Hierdoor krijgen kandidaten een beter idee of ze geschikt zijn voor de functie.
  2. Wees aantrekkelijk: Maak de advertentie aantrekkelijk door het gebruik van interessante en uitnodigende taal. Gebruik positieve woorden en beschrijf waarom de functie bijzonder is.
  3. Geef details: Geef zoveel mogelijk details over het bedrijf, zoals de bedrijfscultuur, missie en visie, en de voordelen van werken voor het bedrijf.
  4. Maak de functie-titel duidelijk: Zorg ervoor dat de functie-titel duidelijk is en dat het de juiste doelgroep aanspreekt. Kandidaten moeten direct begrijpen wat de functie inhoudt.
  5. Vermeld de locatie: Vermeld de locatie van de functie en zorg ervoor dat het duidelijk is of de functie op locatie of op afstand is.
  6. Wees creatief: Wees creatief en maak de advertentie opvallend door bijvoorbeeld afbeeldingen of video’s toe te voegen. Een visueel aantrekkelijke advertentie kan meer kandidaten aantrekken.
  7. Geef de mogelijkheid contact op te nemen: Hoe duidelijk je de personeelsadvertentie ook maakt, het kan altijd voorkomen dat mensen met vragen achterblijven. Geef ze de kans contact met je op te nemen door contactgegevens toe te voegen aan de advertentie.

Hoe val je op met je vacature?

Tussen duizenden vacatures opvallen, dat is niet makkelijk! Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om de kans te vergroten dat kandidaten er voor kiezen om bij jou te solliciteren.

Zorg voor een originele insteek waarin je cultuur wordt uitgedragen, denk hierbij aan een sterke employer value proposition.

Wat zijn de USP’s van jouw werkgeverschap? Wat maakt werken bij jouw bedrijf een ervaring? Drink een kop koffie met je werknemers om achter jouw verhaal te komen!

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar wat dacht je van een video? Een langdradige tekst pakt minder snel de aandacht van een scrollende oriënterende sollicitant.

Heeft je team recent aan een project gewerkt waar jullie trots op zijn? Als de functie in de openstaande vacature hierbij een rol kan spelen in de toekomst, is het zeker leuk voor de kandidaat om al kort te lezen wat voor opdrachten er zoal voorbij komen.

Veelgemaakte fouten bij het opstellen van personeelsadvertenties

  1. Geen salaris of arbeidsvoorwaarden vermelden: Het niet vermelden van salaris of arbeidsvoorwaarden kan kandidaten afschrikken en het aantal sollicitaties verminderen. Vermeld duidelijk de salarisindicatie en de secundaire arbeidsvoorwaarden om kandidaten aan te trekken.
  2. Te formeel zijn: Het gebruik van te formeel taalgebruik kan kandidaten afschrikken. Het is belangrijk om de advertentie op een vriendelijke en toegankelijke manier te schrijven.
  3. Niet de juiste doelgroep aanspreken: Het niet aanspreken van de juiste doelgroep kan het aantal sollicitaties verminderen. Zorg ervoor dat de functietitel en de taal in de advertentie de juiste doelgroep aanspreekt.
  4. Te veel jargon gebruiken: Het gebruik van te veel jargon of technische termen kan kandidaten afschrikken die niet bekend zijn met de sector of het vakgebied. Het is belangrijk om de taal eenvoudig te houden en het voor iedereen begrijpelijk te maken.
  5. Niet up-to-date zijn: Het niet bijwerken van de advertentie kan ertoe leiden dat kandidaten denken dat de functie al vervuld is. Zorg ervoor dat de advertentie up-to-date is en regelmatig wordt bijgewerkt.

{{custom-cta}}

Wat mag je écht niet in een vacature zetten?

Je mag niet zomaar alles in vacature zetten, hier zijn een aantal regels voor. Gelukkig maar, want het grootste deel van de regels zijn er namelijk om discriminatie te voorkomen.

Het is zeker verstandig om je in te lezen in de actuele wet- en regelgeving voordat je begint met het schrijven van een vacaturetekst. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat er niet mag in een vacature:

Discriminerende vacatureteksten

In Nederland is het niet (zomaar) toegestaan om onderscheid te maken op basis van verschillende punten:

  • Geloof en levensovertuiging
  • Handicap
  • Afkomst
  • Politieke gezindheid
  • Geslacht (waaronder ook zwangerschap en moederschap)
  • Burgerlijke staat
  • Seksuele geaardheid
  • Leeftijd
  • Arbeidsduur

Let op! Er zijn wel een paar uitzonderingen:

Minimum/maximum jaren werkervaring

Wanneer het relevant is voor de functie mag je wel een minimum aantal jaren werkervaring opnemen in de vacature. Wat echter niet mag is het opgeven van een maximum aantal jaren werkervaring.

Ook al kan het zijn dat een sollicitant te gekwalificeerd is voor de functie, is het niet toegestaan iemand hierop af te wijzen. Ook onderscheid op basis van leeftijd is verboden en mag niet toegevoegd worden in de vacature.

Voorkeursbeleid

Stel je hebt als organisatie een voorkeursbeleid voor bepaalde sollicitanten zoals vrouwen of mensen met een migratieachtergrond, dan mag dit. Dit is alleen toegestaan bij gelijke geschiktheid ten opzichte van de andere kandidaten.

Je kunt dus niet iemand puur en alleen voor de functie aannemen op basis van bijvoorbeeld de afkomst of geslacht, dit mag ook niet opgenomen worden in de vacature.

Het is en blijft een tricky onderwerp, al snel kan jouw beleid in strijd zijn met het recht op gelijke behandeling wanneer je positieve discriminatie in je selectieprocedure toepast. Let hier dus goed op.

Geslacht

Onderscheid maken op geslacht komt nog wel eens voor op uitzondering, als een functie uitsluitend uitgevoerd kan worden door één geslacht. Bijvoorbeeld omdat het gaat om een model voor vrouwen kleding.

Mocht je nu een vacature posten onder bijvoorbeeld de naam ‘host’, vergeet dan niet om hier M/X/V achter te zetten om duidelijk te maken dat je vacature inclusief is voor elk geslacht. Dit kan direct zorgen voor een toename van een diversiteit aan sollicitanten.

Houd hier ook rekening mee bij het schrijven van de functie tekst en schrijf niet uitsluitend in “hij” of “zij”. Hierdoor kunnen personen van het andere geslacht ontmoedigd worden om over te gaan op sollicitatie.

5 voorbeelden van de perfecte personeelsadvertentie

Je weet nu al al aardig wat over de regels omtrent een personeelsadvertentie en hoe je ervoor kan zorgen dat die van jou opvalt tussen de hoge concurrentie. Bekijk hier 5 perfecte voorbeelden van personeelsadvertenties ter inspiratie.

Voorbeeld 1: NPO Start

Deze advertentie van de NPO is een uitstekend voorbeeld van een advertentie met heel duidelijke arbeidsvoorwaarden.

Zo wordt er een salarisindicatie gegeven en verteld op welke basis het definitieve salaris bepaald wordt, is er transparantie over vakantiedagen en de vaste eindejaarsuitkering en worden extra’s als telefoon, MacBook en NPO fit genoemd.

Zo weet een kandidaat direct waar ze op kunnen rekenen.

Voorbeeld 2: Gerrit Rietveld Academie

In de advertentie van de Gerrit Rietveld Academie is terug te zien dat diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staat.

Zo is er gekozen voor ‘M/V/X’, waarbij de ‘X’ staat voor mensen die zichzelf niet als man (M) of vrouw (V) identificeren. Dit maakt deze advertentie dus toegankelijk voor iedereen.

Er wordt hier verder geen voorkeursbeleid benoemd.

Voorbeeld 3: Nettstaff

Deze advertentie van Nettstaff is een goed voorbeeld van hoe je op kunt vallen met jouw advertentie.

Wat het meeste opvalt is de schrijfstijl. Zo wordt er informele tekst gebruikt en voelt het haast alsof je in het echt met iemand van het bedrijf aan het praten bent.

Ze zijn ook erg transparant over wat de functie-eisen zijn en wat de opties zijn als je niet over alle eisen beschikt.

Niet iedereen zal van een informele aanpak houden, dat is ook niet erg. Zo zorg je er voor dat je kandidaten aantrekt die goed binnen de werksfeer zullen passen.

Voorbeeld 4: Work-On

Dit stukje uit de advertentie van Work-On is een goed voorbeeld van een goede inzage geven in de rol en werksfeer.

Zo is er in dit stukje tekst een uitgebreide dagindeling te vinden en krijg je een voorproefje van de band met collega’s. Samen een potje tafeltennis of een wandeling na de lunch is kenmerkend voor de cultuur op kantoor.

Op deze manier is het voor een kandidaat beter in te schatten of deze zichzelf binnen dit team zou zien werken.

Zo niet, is dat uiteraard jammer, maar scheelt dit wel tijd die anders in het sollicitatieproces gestoken zou worden voor zowel het bedrijf als de kandidaat.

Voorbeeld 5: Sendcloud

Dit is een stukje uit de vacature op de website van Sendcloud. Via je eigen kanalen een personeelsadvertentie uitzetten is natuurlijk ook een manier van kandidaten vinden!

Wat Sendcloud hier goed doet is het communiceren van de job value proposition. Zij delen de waarden die gevolgd worden binnen het Sendcloud team (die dus ook voor de nieuwe kandidaat zullen gelden).

Ook bieden ze extra’s aan als een Sendcloud gym en opleidingsbudget van €2000 per jaar. Dat in combinatie met het gebruik van emoji’s en de schrijfstijl bieden een goede inzage in de werkcultuur en wat werken bij Sendcloud uniek maakt.

De #1 recruitment software

Robin helpt MKB nóg sneller, beter én efficiënter werven

De #1 recruitment software

Robin helpt MKB nóg sneller, beter én efficiënter werven