Sourcers zijn een beetje de superhelden van de recruitmentindustrie. Waar recruiters zich vooral richten op het vinden, werven, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten, gaan sourcers nog een stap verder. Zij richten zich op het identificeren van latente kandidaten die perfect bij een vacature aansluiten. Dit doen ze door middel van verfijnde zoekstrategieën zoals Boolean en x-ray searches. Bij deze strategische zoekwijze beperken sourcers zich niet alleen tot het benaderen van kandidaten. Zij proberen ook daadwerkelijk een connectie (engagement) met ze op te bouwen.
Waar moet een goede sourcing strategie aan voldoen?
Een goede sourcer maakt gebruik van een aantal slimme sourcingtechnieken zoals de eerder genoemde Boolean en x-ray searches, maar ook technieken als inbound sourcing.
Ben jij nou toevallig net begonnen met sourcen? Hier alvast een aantal handige sourcing tips voor alle groentjes.
Los van deze tips en technieken, zul je ook je sourcing strategie op orde moeten stellen. Zo’n strategie bestaat ten minste uit de volgende onderdelen:
- Definitie van de ideale kandidaat
- Een aantal kwantificeerbare doelen
- Op data gebaseerde onderbouwing van je strategie
- De juiste (software)tools
- Een talent map, een planning en wat daadkracht
Om je op te weg te helpen leggen wij hieronder in 5 simpele stappen uit hoe jij een efficiënte sourcing strategie op zet.
Stap 1: Definieer haarscherp waar je naar op zoek bent
Voordat je begint met zoeken moet je natuurlijk wel weten wáár je precies naar op zoek bent. Niet alleen wat betreft de kandidaten voor je vacature, maar ook op het gebied van de (toekomstige) behoeften van het bedrijf in kwestie.
Zeker als je als in-house sourcer werkt is het belangrijk om goed in de gaten te houden welke vacatures vaker terugkomen, om hier rekening mee te houden bij het opstellen van je sourcing strategie.
Verder is het belangrijk dat je behalve de harde eisen in de vacature ook een goed antwoord vindt op de volgende vragen:
- Welke eigenschappen definiëren huidige (vergelijkbare) medewerkers?
- Wat zoeken de huidige team members in een nieuwe collega?
- Welke de toegevoegde waarde brengt de kandidaat binnen jouw bedrijf?
- Wat is de toegevoegde waarde van het bedrijf voor de kandidaat?
Dit helpt al snel een duidelijk kandidatenprofiel opstellen. Hierdoor kun je een haarscherp beeld vormen van waar je naar op zoek bent, voordat je begint met sourcen.
Daarbuiten is het ook nog aangeraden om de huidige situatie op de arbeidsmarkt en je concurrenten onder de loep te nemen. Zo maak je het totaalplaatje compleet.
Stap 2: Onderbouw je plan met significante data en een talent map
Nu je je doelgroep en de omstandigheden op de arbeidsmarkt scherp haarfijn in beeld hebt gebracht, zul je makkelijker data kunnen vergaren. Deze data helpt je om een goed onderbouwde sourcing strategie op te stellen.
Denk daarbij aan zowel interne als externe data als:
- Totaal aantal te vervullen vacatures
- Interne doorstroompercentages
- Totale grootte van de doelgroep (beschikbare talentpool)
- Schaarste van de doelgroep
- Hoeveel mensen in de doelgroep actief en latent werkzoekend zijn
Veel van deze gegevens zullen je helpen om een goede talent map te creëren. Zo’n talentmap geeft aan welke talenten je in huis hebt, welke je nog nodig hebt, en hoe je de skills van huidige werknemers verder kunt ontwikkelen.
Talentmaps zijn niet alleen belangrijk voor jouw HR afdeling. Je kunt deze ook goed gebruiken in je sourcing proces. Je hebt namelijk duidelijk in beeld wat de huidige situatie is, en welke kant je op zou moeten.
Het is daarom ook fijn om je talentmap (data)visueel inzichtelijk te maken, voor nog meer overzicht. Zo spot je precies waar de grootste kansen op verbetering liggen, en vind je gemakkelijk de data die je nodig hebt om je keuzes te onderbouwen.
Door harde cijfers als deze te verzamelen weet je zeker dat je sourcing strategie op feiten berust. Dit maakt van jouw sourcing plan een overtuigend plan. Ook fijn voor de volgende board meeting dus.
Stap 3: Stel vast op welke KPI’s je je gaat richten
Elk proces heeft baat bij duidelijk kwantificeerbare doelen, zo ook jouw recruitmentproces. Denk dus goed na over de key performance indicators (KPI’s) waar je je op gaat richten.
Het meten en bijhouden van deze KPI’s geeft je een beter idee van het succes of falen van je sourcing strategie. Daarbij kun je makkelijker identificeren wanneer een bepaald aspect van je strategie wat stroever loopt en zonodig bijgestuurd moet worden.
Een aantal veelvoorkomende recruitment en sourcing KPI’s om te meten zijn:
1. Kandidaten in je pipeline
Wat is het totale aantal potentiële kandidaten in je pipeline? Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden hoeveel kandidaten je sourcing strategie in totaal oplevert.
2. Kwaliteit van het bronkanaal
Waar komen de meeste kandidaten vandaan en welke kwaliteit ken je deze toe? Door het bijhouden van deze KPI kun je identificeren welk bronkanaal het meest geschikt is.
3. Gemiddelde time to hire
Hoelang duurt het gemiddeld vanaf het moment dat een kandidaat gesourced of benaderd is, totdat het aanbod geaccepteerd wordt? Het antwoord op deze vraag helpt je met forecasting.
4. Acceptatiepercentage van je aanbod
Welk percentage van de benaderde kandidaten accepteren ook daadwerkelijk jouw aanbod? Ligt dit percentage te laag, dan gaat er waarschijnlijk iets mis en heb je de verkeerde kandidaten in het vizier of werken je outreach tactieken niet zo lekker.
5. Ervaring van kandidaten
Als ultieme feedback is het ook een goed idee om kandidaten te vragen naar hun ervaring van het recruitmentproces. Niets is waardevoller dan deze directe feedback. Gebruik hiervoor een simpele survey tool als Typeform or Surveymonkey.
Stap 4: Kies het juiste sourcing platform en de juiste tools
Er zijn een groot aantal sourcing platforms en tools die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste kandidaten. Er kan nog veel verschil zitten in welke van deze platforms en tools het beste aansluiten bij jouw sourcing strategie.
Wel is het belangrijk om in je strategie mee te nemen op welke platforms je je gaat richten. Dit helpt je gefocust te blijven. Ook wil je niet al te veel tools gebruiken, aangezien de prijzen hiervan al snel hoog op kunnen lopen.
Sourcing platforms: social media
Wat betreft sourcing platforms zijn de verschillende social media platformen een goed begin:
Vooral LinkedIn is enorm populair bij recruiters, en zal daarom vaak niet missen in een weldoordachte sourcing strategie.
Sourcing platforms: vacaturesites
Daarnaast zul je je ook moeten richten op de meest populaire vacaturesites. Op deze jobboards bevinden zich namelijk aardig wat potentiële kandidaten:
- Indeed
- Nationale Vacaturebank
- Intermediair
- DeBanenSite
- Monsterboard
- Werk.nl
- Jobbird
- TechniekWerkt
Sourcing platforms: overigen
Dit zijn natuurlijk niet alle mogelijke sourcing platforms. Zo ligt het er maar net aan waar je naar op zoek bent.
Ben je bijvoorbeeld specifiek op zoek naar Duitse kandidaten, dan is het Duitse social media platform voor professionals, Xing, je beste optie. En graphic designers posten vaak hun portfolio op Dribbble.
Neem daarom ook de volgende overige sourcing platforms in overweging:
- Github
- StackOverflow
- Dribbble
- Behance
- UpWork
Als kers op de taart: het meest belangrijke sourcing platform is er een dat we allemaal elke dag gebruiken. Vergeet daarom niet af en toe ook gewoon een ouderwets potje te Googlen.
Pro-tip: Maak daarbij gebruik van Boolean en x-ray searches.
Sourcing tools: welke past het best bij jou?
Een sourcing strategie vereist ook het gebruik van de juiste recruitment tools. Ook hierin zul je selectief moeten zijn: voordat je het weet heb je een onnodig abonnement op tools die je niet nodig hebt.
Software tools die je zou kunnen gebruiken voor je sourcing strategie:
- Recruit Robin
- Crystal Knows
- Dux-Soup
- MrWork
- Zapier
- Flipbase
Verder kan een goed ATS systeem natuurlijk niet achterblijven – ook daarbij zul je goed moeten uitzoeken welke het beste bij jou past.
Stap 5: Maak een planning en begin met sourcen
We weten nu wie we zoeken, waarom (onderbouwd met de juiste data), wat onze doelen zijn, en welke tools we gaan gebruiken. De laatste stap naar het opzetten van een efficiënte sourcing strategie is wat meer organisatorisch van aard.
Om efficiënt te sourcen heb je namelijk een waterdicht plan en een duidelijk schema nodig. Vandaar dat je er goed aan zou doen een sourcing kalender op te stellen.
Hiermee breng je je eerdere analyse in de praktijk. Zo kun je bijvoorbeeld op basis van je talent map een inschatting maken van hoeveel rollen elke afdeling nodig zal hebben. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Heb je bijvoorbeeld een specifiek rol te vullen in Q3? Dan kun je je hier al ver van te voren op voor gaan bereiden. Op basis van deze informatie maak je een sourcing kalender voor het hele jaar.
Hou daarbij rekening met de posities die je moet vullen per kwartaal, en voeg een tijdsindicatie toe.
Zijn je planning en schema helemaal op orde? Staan je sourcers klaar om van start te gaan? Dan kunnen zij eindelijk aan de slag met jouw kersverse sourcing strategie.