Passief of latent werkzoekenden zijn tegenwoordig essentieel voor veel organisaties om vacatures in te vullen. Daarom richten veel recruiters zich vanuit noodzaak op deze groep professionals. Als de recruiter geen contact heeft met deze groep professionals worden de vacatures niet ingevuld, dus is er een goede strategie nodig om wel in contact te komen met passief werkzoekenden. Hieronder lichten we onder andere toe wat deze groep werkzoekenden definieert en waarom je ze actief zou moeten rekruteren.
Wat is een latent werkzoekende?
Latent werkzoekenden zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar staan vaak wel open voor een nieuwe uitdaging.
Het is een enorme groep binnen de arbeidsmarkt, dus het benaderen van deze professionals is voor de meeste recruiters onwijs relevant.
Zonder deze groep beschik je niet over het beste talent dat jouw organisatie nodig heeft om te ontwikkelen en een goed resultaat neer te zetten.
De kenmerken die latent werkzoekenden definiëren zijn de volgende:
- Ze staan open voor contact
- Ze hebben individuele ambities
- Ze kijken naar de lange termijn
- Ze blijven graag op de hoogte
Waarom richten op latent werkzoekenden?
Het hoofdargument voor recruiters om zich te richten op de groep latent werkzoekenden komt vaak voort uit noodzaak, omdat ze simpelweg anders niet genoeg kandidaten hebben.
Als recruiter ben je altijd op zoek naar het beste talent dat het beste past bij de openstaande vacature.
Als de perfecte kandidaat niet actief op zoek is, dan is het noodzakelijk om verder te zoeken en ‘uit een grotere vijver te vissen’.
Hoe latent werkzoekenden bereiken?
Latente kandidaten bereiken doe je met actieve werving, het proactief benaderen van deze kandidaten.
Deze manier van werving brengt op zichzelf ook weer voordelen mee waardoor het slim is om voor iedere openstaande functie naast passief ook actief op zoek te gaan naar kandidaten.
Niet iedere recruiter is zich bewust van de voordelen die deze focus op niet-actief werkzoekenden professionals met zich mee brengt. Daarom hieronder de voordelen van latent werkzoekenden op een rijtje.
De voordelen van latent werkzoekenden recruiten
1. Ze zetten niet zómaar een stap
Een passieve kandidaat verlaat niet zomaar zijn/haar baan, tenzij jouw aanbod beter is dan de huidige situatie van de kandidaat. Dit betekent dat de kandidaat een stap zet wanneer deze past bij zijn/haar toekomstambities.
Als je zorgt dat je de baan zo verkoopt als hij echt is, dan zul je zien dat jouw kandidaat gemotiveerd aan de slag gaat omdat de functie immers voldoet aan zijn/haar ambities.
Als dit niet het geval geweest was, zou de kandidaat geen stap hebben gezet.
2. Latent werkzoekenden willen constant groeien
Een passieve kandidaat laat zien dat hij/zij ontwikkeling belangrijk vindt. Dit is voor elke organisatie van belang, want je wilt dat alle werknemers constant blijven groeien.
Door met latent werkzoekenden in gesprek te gaan, haal je automatisch deze drang voor ontwikkeling binnen.
Het is dan wel aan de werkgever om ervoor te zorgen dat er ruimte en mogelijkheid is om die ontwikkeling door te blijven maken.
3. Ze hebben duidelijke redenen om van baan te wisselen
Latent werkzoekenden worden met een bewuste reden onderdeel van jouw organisatie. Zij hebben voor zichzelf een duidelijk doel voor ogen die ze willen behalen zodra zij aan de slag gaan.
Hetzelfde kan gelden voor actief werkzoekenden, maar hierbij is de kandidaat vaak minder selectief omdat deze momenteel niet voorzien is van een baan of snel weg wil bij de huidige organisatie.
4. Je hebt meer tijd voor jouw recruitmentproces
In veel gevallen moet je als recruiter snel schakelen als de kandidaat die jij op het oog hebt actief op zoek is naar een nieuwe functie.
Zeker in een markt waar veel vraag is naar werknemers, kan het lastig zijn om met actief-zoekende kandidaten in contact te komen en tot de laatste fase van jouw proces te komen.
Er lopen bij die kandidaten vaak meerdere processen en als jij niet snel genoeg handelt, grijpt de kandidaat een andere kans en moet jij opnieuw op zoek naar een andere kandidaat.
Bij latent werkzoekenden is deze druk vaak lager, omdat zij momenteel nog werk hebben waar zij niet direct op de schopstoel zitten. Als recruiter kun jij dus langer de tijd nemen om alle puntjes op de ‘i’ te zetten.
Daarbij loop je minder risico dat de kandidaat in een andere procedure de eindstreep haalt en een contract tekent. Of dat deze te snel het proces bij jou doorloopt en niet op de goede plek terecht komt.
5. Je kunt langdurige relaties opbouwen met latent werkzoekenden
Soms kom je bij het targeten van latent werkzoekenden in contact met professionals die wellicht wel interesse hebben, maar niet in de juiste situatie zitten om onderdeel te worden van jouw organisatie.
Dit kan natuurlijk altijd voorkomen, maar dit biedt jou wel de beste mogelijkheid om een relatie op te bouwen.
Vanaf dat moment kun je contact houden en later, als de situatie wel goed is, samen in gesprek gaan om invulling te geven aan een andere vacature.
Dit contact helpt jou bij toekomstige vacatures je time-to-hire te verlagen.
6. Het is goed voor employer branding
Het contact dat je hebt met latent werkzoekenden en de relaties die je hiermee opbouwt leveren ook een positieve bijdrage aan jouw employer branding.
Door dit contact op een positieve manier te onderhouden, vergroot je zo je netwerk, je referrals en je talent pools.
Hierbij bouw je automatisch aan jouw employer brand, dat je dan weer helpt aan beter en makkelijker contact met alle kandidaten; zowel latent, als actief werkzoekend.
Hieronder een kleine illustratie van de kracht van jouw relaties met latent werkzoekenden:
Zijn er ook nadelen aan het recruiten van latent werkzoekenden?
Of er nadelen zitten aan het werven van latent werkzoekenden is open voor interpretatie.
Verschil in motivatie wordt soms als nadeel genoemd omdat actief werkzoekenden gemotiveerder zouden zijn om succes te behalen in een nieuwe functie.
Echter gaf Monsterboard in een blog jaren geleden al aan dat dit juist niet het geval was bij bijvoorbeeld Philips USA.
Daarnaast worden de kosten van het actieve sourcen naar passief werkzoekenden vaak als nadeel gezien.
Ook dit kan weerlegd worden omdat er bij het werven van latent werkzoekenden minder interviews nodig zijn voor een kandidaat aangenomen wordt, wat dan weer een hoop tijd en energie van de hiring manager en de recruiter kan schelen.
Samenvatting: waarom latent werkzoekenden recruiten een goed idee is
Het benaderen van passieve kandidaten werd zo’n vijf jaar geleden populair en leek toen een hype te zijn. Echter is het benaderen van passief werkzoekenden nog steeds een belangrijke wervingsmethode voor veel organisaties.
Het is hierbij belangrijk dat je als recruiter een duidelijke strategie hebt, want je werkt met ambitieuze kandidaten die gebrand zijn op ontwikkeling. Als jij hier succesvol mee omgaat, bouw je aan een sterk team dat constant bezig is met ontwikkeling.
Daarnaast bind je zo nieuwe collega’s aan de organisatie die met passie aan de slag gaan en zichzelf willen bewijzen.
Terwijl je intern een sterker team bouwt en deze door ontwikkelt, werk je tegelijkertijd aan een sterk employer brand wat weer voordelig is bij het invullen van toekomstige vacatures.
Als je minder succesvol bent, kan het duurder zijn om zelf actief op zoek te moeten gaan naar potentiële kandidaten.
Als je kandidaten om de verkeerde redenen of met de verkeerde verwachtingen laat starten in een functie bij jouw organisatie, dan kan dit voor een lage motivatie en een hoger verloop zorgen.
Daarom is dit een belangrijk punt bij het schakelen met deze groep professionals. Sommige voordelen kunnen dus ook een nadeel worden, als je kandidaten verkeerde dingen beloofd.
Let hier dus mee op en zorg dat je deze factoren als voordelen kunt benutten.